»Sproščeno, liberalno, socialno«

11.03.2007 ob 19:12

Kako vemo, da se kuha ljubezen med Pahorjem in Ropom? Po transferju ljubezni. Po jeziku ljubečega, seveda. Če Pahor za Janšo ponavlja zgago vzbujajoče verbalizme o sproščenosti (glej naš zapis), potem zdaj kot napovedani prestopnik k Pahorju isto gesto ponavlja še Rop. Tudi Rop bi bil sproščen (Večer, 10. 3. 2007): 

»Nova stranka, ki nastaja, je dodatna konkurenca, kar je dober znak za bodočo učinkovitost tega dela političnega polja. Upam, da se bomo tisti s podobnimi programskimi pogledi povezali, da bomo Slovenijo naredili bolj sproščeno, liberalno in socialno. Ni zelo pomembno, kateri stranki iz tega spektra kdo pripada.« Vir tukaj. 

Sproščenost je zdaj postala orodje za izrekanje skritega politično-ljubezenskega napeva. Pomeni nekaj takšnega kot: poglej, imam te rad. »Jaz, Pahor, te ljubim, Janša.« Ali pa: »Jaz, Rop, tem ljubim, Pahor.« 

Vse je torej isto. Sproščenost kot ideologem Janše, liberalnost kot ideologem LDS in socialnost kot ideologem SD. V luči tistih, ki se iščejo, seveda.

 • Share/Bookmark
 

8 komentarjev na “»Sproščeno, liberalno, socialno«”

 1. kinkitone kinkitone pravi:

  Začelo se je z dragi Tone in dragi Borut.
  Zdaj grejo pa še korak dalje.

 2. vezjak pravi:

  Bravo. Zacelo se je z dragostjo, drugo besedo za ljubezen.

 3. ExPost pravi:

  Bedarija, bedarija, bedarija…

  Politična kultura ali kultura političnega? Pozdravne fraze kova “dragi” so na evropskem parketu tako udomačene kot je pri nas “spoštovani”. Se spomnite osnov pisanja oficialnih pisem v angleškem jeziku? Učili smo se jih v srednji, osnovni šoli… in zanimivo, vsa so se začela z “Dear Sir or Madam”. Prepričan sem, da ni bilo v tem nobene ljubezni. Le spoštovanje in nagovarjanje na osebni ravni.

  Glede Ropa, Pahorja in Janše. Nekaterim (tudi tu pišočim) očitno zelo ustrezna delitev slovenskega naroda na Janševce, Pahorjevce in Rop(arj)e. Osebno nasprotujem takšnim delitvam. Kdo bi moral priti na oblast, da bi združil ta slovenski narod? Dalajlama? Papež? Reinkarnirani Husein? Se bomo res morali prej raztrgati in prodati?

 4. vezjak pravi:

  Sploh ne gre za naslavljanje, temveč artikulacije ponovitev “dragi Borut, dragi Tone”,
  ki jih je naplavljal jansisticni diskurz dobro leto in pol. Takrat je ljubezen obstajala za Jansev pogled, zdaj bo se bolj.

  Tisto drugo o nekem ustrezanju nekoga je pa bolj insinuacija. Ce v cem, potem je smisel zapisa v iskanju znacilnosti jezika, skozi katerega se razodeva prelivanje politicnih preferenc in dejanj. Kar se mene tice, se lahko v ljubezni zdruzijo vsi imenovani, no problem. :)

 5. Sproščena Slovenija » Blog Arhiv » Otrokom na oblasti bo treba vzeti igračo pravi:

  [...] « »Sproščeno, liberalno, socialno« [...]

 6. Sproščena Slovenija » Blog Arhiv » Zakaj tudi 14 sproščenih lastovk še ne prinese pomladi pravi:

  [...] Scene banketa in slovesnega sprejema el-de-es odpadnikov so zares sproščene, zaradi lastovk in malo večjih ptic. Nova ljubezen med Pahorjem in Ropom, ki smo jo zaznali, je bila znova utrjena z verbalizmi po ključu, ki smo ga napovedali v duhu popularnega političnega navdiha: ljubim te, ker te ljubim sproščeno. Zaljubljenci si pač ves čas žvrgolijo. Rop je najprej nekaj poblebetal o tretji poti (!), socialno-liberalnem, novi energiji in seveda alternativnem vladnem programu (aja, zakaj neki ga vendar rabijo, če Pahor ves čas čivka o veliki koaliciji z Janšo), potem pa je končno izustil polnokrvni Je t’aime:  [...]

 7. Sproščena Slovenija » Blog Arhiv » Eks-minister za razvoj za sproščeno Slovenijo pravi:

  [...] Ljubezenski napev je podoben kot pri Ropu (tukaj). Pojoča travica zaigra, če izrečete pravo besedo zvestobe:  [...]

 8. Sproščena Slovenija » Blog Arhiv » Rop je sproščeni Pahor pravi:

  [...] O »sproščeni« ljubezni med Ropom in Pahorjem smo že nekajkrat pisali, recimo tule. Kadar Pahor reče »ni dovolj sproščenosti«, Rop ponovi dikcijo. Kot v vsaki ljubezni se dve osebi končno zlijeta v eno. V današnjem intervjuju z Ropom dobimo frazo, ki jo izust že poznamo in že skorajda priča o takem zlitju:   [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !