Brezplačni Večer

27.11.2010 ob 23:42

časopisju osuplo berem novico, da bo Matej Raščan, lastnik in direktor Dela Revij, postal soupravljalec časopisne hiše Večer. Vse lepo in prav, če ne bi še včeraj prebiral vestičk o tem, kako je isti Raščan velikodušno na roko posodil več kot 300.000 evrov lastniku brezplačnika Ekspres. Telovadnemu učitelju Robertu Teršku.

O Raščanu vemo izjemno malo. Intervjujev ne daje, čeprav je odigral eno osrednjih vlog v slovenskih medijih v zadnjih petih letih. Časopisna hiša Večer torej prihaja v upravljanje nekomu, ki je prijazno in brez pričakovanj (vsaj navidezno) sofinanciral famozne brezplačnike, ne da bi, kot kaže, sploh resno terjal vrnitev denarja. Seveda naj bi šlo za »osebno posojilo« prijatelja prijatelju. Računov in pogodb verjetno nikoli ne bomo videli. Zgodbe okoli brezplačnikov se od ustanovitve komisije, ki raziskuje njihovo financiranje in nastanek, berejo kot srhljiva kriminalka. Žal nikogar več ne pritegnejo. Danes približno vemo, kdo so bili botri projekta in kdo se je brezvestno posluževal tovrstnih gverilskih taktik politične propagande. Pravzaprav se uresničujejo zgolj naše slutnje z začetka. Naštejemo lahko celo novinarje, ki so v brezplačnike anonimno pisali – še danes so to ugledni in pomembni komentatorji ali odgovorni uredniki revij, najvidnejši ustvarjalci javnega mnenja, ki plenijo veliko pozornostin in avtoritete svojih novinarskih kolegov tako v »levih« kot »desnih« medijih. Kaj lahko glede novega soupravljalca pričakujemo pri Večeru? In kaj naj si mislimo o upravitelju s takimi referencami, če druge pustim ob strani?

Razplet dogodkov potrjuje mojo staro tezo: za usodo novinarske in medijske avtonomije v Sloveniji bo indikativno videti, koliko zanimanja bodo novinarji pokazali za razkritje afere z brezplačniki. Še pred tem pa kajpada od dejstva, ali jih njihova lastna profesionalna svoboda sploh gane. Po mojih izkušnjah jih ne.  Moje sklepanje, kakorkoli subjektivno, a žal podprto še s številnimi drugimi indici in dokumenti, je neizogibno – novinarjem povečini njihova svoboda »dol visi«. Debata o njej jim je odveč.

Mogoče je prišel čas tudi za večerovce, da začnejo razmišljati o tem, komu se bodo pustili voditi, za bralce Večera pa, komu se bodo pustili brati. No, morda ta čas še ni prišel.

P.S.

Raščan po številnih podatkih stoji tudi za financiranjem tednika Reporter. Zato me niti malo ni presenetilo, ko je predsednik ZNP Igor Kršinar, sicer novinar Janševega tednika Reporter, na nedavni tiskovni konferenci pokazal veliko mero razumevanja zanj kot “eksperta”, ki se spozna na medije in ki bi morebiti Večeru prišel prav. Še nekaj zanimivega branja o novem prihajajočem lastniku Večera:

http://www.dnevnik.si/poslovni_dnevnik/1042387162

http://www.delo.si/clanek/114908

http://bor.czp-vecer.si/VECER2000_XP/2008/07/14/2008-07-14_STR-03-03_MX-01_IZD-01-02-03-04-05-06_PAG-V-ZARISCU.PDF

http://www.delo.si/clanek/121384

http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/v_srediscu/1042387876

http://www.zofijini.net/mediji_mafijski.html

  • Share/Bookmark
 

3 komentarjev na “Brezplačni Večer”

  1. Sproščena Slovenija » Objave » DNS, kaj pa brezplačniki? pravi:

    [...] Ceterum censeo: Razplet dogodkov potrjuje mojo staro tezo – za usodo novinarske in medijske avtonomije v Sloveniji bo indikativno videti, koliko zanimanja bodo novinarji pokazali za razkritje afere z brezplačniki. Še pred tem pa kajpada od dejstva, ali jih njihova lastna profesionalna svoboda sploh gane. var a2a_config = a2a_config || {}; a2a_localize = { Share: "Deli", Save: "Shrani", Subscribe: "Naroči se", Email: "E-mail", Bookmark: "Zaznamek", ShowAll: "Prikaži vse", ShowLess: "Prikaži manj", FindServices: "Najdi storitev", FindAnyServiceToAddTo: "Dodaj v vse storitve", PoweredBy: " ", ShareViaEmail: "Deli z drugimi preko e-pošte", SubscribeViaEmail: "Naročanje preko e-pošte", BookmarkInYourBrowser: "V brskalniku dodaj med priljubljene", BookmarkInstructions: "Pritisni Ctrl+D ali ⌘+D za dodatek te strani med priljebljene", AddToYourFavorites: "Dodaj med priljubljene", SendFromWebOrProgram: "Pošlji iz kateregakoli email naslova ali programa za pošiljanje elektronske pošte", EmailProgram: "E-mail program" }; a2a_config.linkname="DNS, kaj pa brezplačniki?"; a2a_config.linkurl="http://vezjak.blog.siol.net/2011/10/01/dns-kaj-pa-brezplacniki/"; a2a_config.no_3p="false";   [...]

  2. Sproščena Slovenija » Objave » Bo politika kupila časopis Večer? pravi:

    [...] še tako pokorno avtocenzurno hlepijo po staro-novih gospodarjih. Že nekajkrat sem zapisal svoj ceterum censeo: za usodo novinarske in medijske avtonomije v Sloveniji bo indikativno videti, koliko zanimanja [...]

  3. Sproščena Slovenija » Objave » Poročilo o brezplačnikih na dosegu miške – izvolite, vzemite pravi:

    [...] in seveda iz tega razloga nima želje po njegovem razkritju. Že nekajkrat sem zapisal svoj ceterum censeo: za usodo novinarske in medijske avtonomije v Sloveniji bo indikativno videti, koliko zanimanja [...]