Težave z diskriminacijo

13.11.2011 ob 12:14

Težave z diskriminacijo bomo lahko začeli uspešno reševati, ko ne bomo imeli težav z diskriminacijo kot diskriminacijo. Pomeni: že s konceptualnim razumevanjem tega pojma. Berem v Večeru intervju z Jankovićem, kjer je izrečen očitek o tem, da diskriminira Janšo:

“Nismo ideološka stranka, smo programska stranka. Če sem iskren, sem bil tudi sam v veliki dilemi glede Barbare Žgajner Tavš. Vprašal sem jo, kako si predstavlja biti članica naše stranke in kandidatka na naši listi. Sem mešanega porekla, njena prejšnja stranka je takšne izključevala. Če bi gledal samo na to, je ne bi smel spustiti na listo. Toda vprašajmo se, ali obstaja možnost, da človek popravi napake in se pokaže v drugačni luči. Povem vam, če le enkrat slišim, da Tavševa nastopa proti Romom, izbrisanim ali kakšni drugi marginalni skupini, jo bomo izključili iz stranke. In zdaj naj mi še kdo očita diskriminacijo. Jaz vendar živim medkulturni dialog.”
         Janeza Janšo diskriminirate.
         ”Kako pa?”
         Izključujete možnost sodelovanja z njim.
         ”Vam bom še enkrat povedal, zakaj. Zato, ker eno govori, drugo pa dela. In izkusil sem sodelovanje z njim tako v Mercatorju kot v MOL.”
         To v politiki ni nekaj novega. Vsi politiki več govorijo in manj naredijo. Tudi vaš levi trojček je marsikaj obljubljal, naredil bistveno manj.

Novinarja sta se izkazala za nevedna, Janković pa se je za las izvlekel s tem, da je diskriminacijo prevedel v izključevanje (kar je korektna oznaka za njegov odnos do političnega nasprotnika). V tej džungli nevednosti se seveda zlahka dogaja, da politika zlorablja omenjene pojme, npr. pojem sovražnega govora, in ga uporablja povsem napak za svoje potrebe. Več drugič.

  • Share/Bookmark
 

Komentarji so onemogočeni.