Ko župan pozabi na fašistoidni kostum

17.01.2012 ob 18:18

Dnevnik, zelo težko Delo ali Večer. Prostori cenzure niso brezmejni, hvala bogu. Epekajevski pogled avstrijskega novinarja, ki se je znašel v napačnem filmu, nekje med Putinom in Severno Korejo, lepo časovno in topološko dopolnjujoč mojo prejšnjo impresijo:

18.00: Vetrinjski dvor

V medijskem središču o tem dogodku uradno niso vedeli ničesar. Dobro obveščeni pa me je že v naprej opozoril na sprejem mariborskega župana Franca Kanglerja. Predrzno se povabim na dvorišče, kjer je sedež Evropske prestolnice kulture. Župan se več minut rokuje z lokalnimi politiki, eminentnejših političnih obrazov sprva ni zaznati. S svojim nagovorom Kangler poskrbi za pozornost povabljencev. Vendar začudenja ne povzroči vsebina njegovega nagovora, temveč inscenacija dogodka. Kangler namreč govori v mikrofon z galerije dvora, približno pet metrov nad dvoriščem, torej občutno vzvišen nad gosti, ki ga poslušajo s približno 25-metrske oddaljenosti.

Niti Putin si ne bi privoščil takšnega odmaknjenega nastopa, kako po novem potekajo sprejemi v Severni Koreji, pa še ni znano. Najbližja domneva bi bila: Kangler se je poučil pri veljakih NSK (Neue Slowenische Kunst), a je pred nastopom pozabil obleči pripadajoči fašistoidni kostum. “Obvezno mi morate poslati sliko te scene,” me prosi graška podžupanja Lisa Rücker. Tudi ona še ni doživela tako absurdnega sprejema.

19.00: Vetrinjska ulica

Tik pred otvoritveno slovesnostjo prispe predsednik države Danilo Türk. Takrat se pred Vetrinjskim dvorom zbere dobrih 30 zaščitnikov živali, ki protestirajo zoper župana Kanglerja. Očitno jih je vznemirilo, da je upravljanje zavetišča za živali prevzela Snaga. “Zavetišče ni smetišče!” skandirajo glasno in “Kangler odstopi” ali “Evropska prestolnica korupcije”. Aktivisti dajejo zelo motiviran vtis, njihove vzklike je bilo mogoče slišati še več ur pozneje.

  • Share/Bookmark
 

1 komentar na “Ko župan pozabi na fašistoidni kostum”

  1. Sproščena Slovenija » Objave » Ničesar ni pri meni, kar ne bi letelo na Drugega pravi:

    [...] « Ko župan pozabi na fašistoidni kostum [...]