Avtor o strani

Kdo sem? Boris Vezjak, na tem strani predvsem pozoren in kritičen bralec medijev in novinarjev ob jutranji kavi. Trenutno že z več kot trinajst let staža: do leta 2005 sem intenzivno spremljal družbeni status novinarjev in tega leta napisal knjigo o primeru pretepenega novinarja Mira Petka, od oktobra 2006 do decembra 2008 urejal Medijski watch dog, stran za sistematično spremljanje intervencij v slovenske medije. Se pravi: v času doslej najhujših neposrednih političnih pritiskov in cenzure pri nas, a sem jo potem zaradi popolnega nezanimanja novinarjev ukinil. Moje spoznanje o novinarski indiferenci do lastne usode, še posebej kapitalsko in politično pogojene, je žal prišlo prepozno. Priznam, kriv sem zaradi svoje naivnosti! Verjamem, da je to, da nihče ne mara kritike na svoj račun, v naravi stvari – torej nič osebnega v odnosu do mene. Ni pa opravičljivo. Vsaj navidezna brezinteresnost novinarskega ceha je počasi prešla celo v čisto nasprotje, v vztrajno ignoranco in prezir– se pač pogosto zgodi, če zelo neposredno opozarjaš na napake drugih –  in je npr. Društvo novinarjev Slovenije in cvetober domačega novinarstva že desetletje niti več ne skrivata, kar mojim opažanjem vsekakor daje potrebno legitimnost, zato sem jim hvaležen.

Dilema, ali se splača zanimati za usodo novinarjev in njihovo avtonomijo, če je njim samim mazohistično nezanimiva, je prinesla končni odgovor: splača se. Tako kot je politika preveč resna stvar, da bi jo prepustili politikom, ne velja medijev lahkotno prepuščati le samozadovoljstvu novinarjev in urednikov. Quis custodiet ipsos custodes? Pričujoča stran zato od leta 2008 do danes v nekaj manj sistematični obliki nadaljuje poprejšnjo kritično tradicijo sprotnega komentiranja, pri čemer nesporno izhaja iz začetnega spoznanja o trdovratni patologiji domačega medijskega prostora, spontani in sistemski, ter tako rekoč ljubezni do lastnega razkroja. O čemer se lahko bralec hipno prepriča že ob prebiranju kratkega slovarja domačih novinarskih šeg in običajev. V tem smislu In media res razumem tudi kot spletno mesto, ki spremlja in obenem drugim žal odsvetuje spremljanje slovenskih medijev: negativnih učinkov je vsekakor bistveno več kot pozitivnih; pač ne živimo v razviti medijski demokraciji. Razen če ima kdo res dobro ustrojeno slonjo kožo in se nima preveč rad. Zakaj? O tem več na podstrani Javna recepcija te strani, o mojih knjigah več na podstrani Knjige, o nekaterih zagatah kritika pa seveda na podstrani Medijska kritika.

P.S. Še »legalistični« disclaimer:

Stran vezjak.com, ki jo prebirate, je izključno osebni blog, v katerem izražam zgolj svoja prepričanja in ugotovitve; kajpak je nekomercialne in neprofitne narave. Za svoje zapise ali urejanje strani ne prejemam nobenega denarja, nimam sponzorjev ali prišepetovalcev, izražena stališča so izključno moja, drugih ne objavljam. Uporabljeni tekstovni ali slikovni material, povzet iz medijev, je namenjen zgolj analizi medijev ali družbeni kritiki in podan v ilustracijo ali kontekstualno dopolnitev lastnega besedila.

E-mail, na katerega mi lahko pišete: vezjak@yahoo.com.

  • Share/Bookmark